Bevásárlókosarának tartalma: 0 termékTERMÉK KATALÓGUS

InformációkSzakmai tanácsok
 1. Hogyan válasszak az airbrush pisztolyok közül?
 2. Melyik airbrush kompresszort érdemes megvásárolnom?
 3. Milyen festéket használjak airbrush pisztolyomba?
 4. Miért köpköd vizet az airbrush pisztolyom?
 5. Színcsere az airbrushban és cserélhető tartályok.
 6. Túlmelegedett az airbrush kompresszorom!?
 7. Most akkor pulzál a levegő a tartály nélküli kompresszornál?
 1. Hogyan válasszak az airbrush pisztolyok közül?

  Ha airbrush felszerelés vásárlását fontolgatjuk, későbbi sikerünk záloga az, hogy a rendelkezésre álló kínálatból, a céljainknak legjobban megfelelő termékeket válasszuk ki.

  Gyakorta kérdezik tőlünk, hogy melyik terméket ajánljuk (kezdőknek, haladóknak, otthoni használatra, hobbihoz, ipari célokra stb.). Ám bármily meglepően hangzik is, nem ezek a főbb szempontok. Valójában a leglényegesebb a felhasználásai terület. Mivel szinte minden feladathoz más összeállítás az optimális, így mást ajánlunk falfestéshez, mást körömdekorációhoz. Egy kezdőnek éppolyan jó termékre van szüksége, mint annak, aki már évek óta festeget. Mivel minden festékszórónk tartós darab, szintén lényegtelen, hogy munkaként, vagy csak hobbiból festegetünk. Fontos, hogy mekkora a felület, amelyre festeni tervezünk, hány színt használunk majd, mennyire lesz részletes a dekoráció, és ami a legfontosabb, hogy milyen felületre fogunk dolgozni.

  Nem nedvszívó felületeknél, kis levegőigényű és kis fúvókamérettel rendelkező pisztolyainkat javasoljuk, hisz félő, hogy a felületre jutó levegő a felületen vastagodó festéket elfújja. Ilyen terület például a nagyon népszerű autó-, motorkerékpár- és bukósisak dekorálás. Ugyanitt javasoljuk azt is, hogy legyen levegőmennyiség-állító is a pisztolyon.

  Nedvszívó felületeknél a festék beszívódik, így a szétfújás veszélye csekély. Nyugodtan választhatunk nagyobb levegőigényű, szélesebb fúvókával rendelkező pisztolyokat is, hisz a nagyobb levegő szebb porlasztást eredményez. A falfestésnél fontos lehet az oldalról csatlakozó, szögben állítható nagyobb tartály, melynek segítségével kényelmesen, felfelé festhetünk, akár a mennyezetre is.

  Minden termékünknél igyekszünk részletes leírással segíteni ügyfeleink döntéseit, komplett szett ajánlatainknál pedig külön, feladat kategóriákra ajánlunk szetteket részletes indoklással.
 2. Melyik airbrush kompresszort érdemes megvásárolnom?

  Ha airbrush kompresszor beszerzését tervezzük, először azt kell meghatároznunk, hogy mennyi levegőre lesz szükségünk a munkafolyamat során. Termékeink - kivétel nélkül - egész napos munkára, akár ipari jellegű használatra is alkalmasak. Termékeink közt levegőszállításban és puffer kapacitásban van különbség.

  A legkisebb kompresszorunkat - AD228, tartály nélküli kivitel - maximum percenként 20 liter "levegőétvággyal" rendelkező airbrush pisztolyainkhoz ajánljuk. Ez a kompresszor 0,5 mm dűzniméretig tökéletesen képes folyamatosan meghajtani az összes airbrush pisztolyt.

  A tartállyal ellátott - AD238 - termékünkön azonos motor és pumpa található, mint a tartály nélküli kivitelnél. Ez a készülék mégis nagyobb mennyiségű levegő leadására képes puffer tartályának köszönhetően, de csak ideiglenes jelleggel. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a kompresszor motorja akkor is dolgozik, amikor a pisztolyunkkal nem fújunk. Ha a pisztolyunkkal a munka 60%-ban fújunk, akkor a maradék 40% időben termelt levegő miatt 40%-kal több levegőt kapunk, mint a tartály nélküli kivitel használatakor. Ezt a tartályos verziót 0,5 mm feletti dűzniméret, vagy nagyon sűrű festék esetén ajánljuk.

  A két dugattyús - AD248 - termékünket azon felhasználóknak ajánljuk, akik folyamatosan több levegőt szeretnének az egyhengeres termékeink maximális levegőszállításánál, azaz 23 liternél percenként. Ilyen eset lehet például a porolópisztolyok használata, a nálunk kapható airbrush homokszóró használata, illetve a mostanában egyre nagyobb népszerűségnek örvendő testbarnító szerek felhordása.

  Gyakran kérdezik meg: "Hány bárt bír a kompresszor?" Erre nehéz válaszolni, ugyanis a nyomás nem teljesítmény. Gondoljunk bele, ha locsolás közben a cső végét befogjuk, és leszűkítjük a keresztmetszetet, azonos teljesítmény mellett a nyomást megnöveljük. A levegőszállítás az, ami valódi teljesítményt jelent.
 3. Milyen festéket használjak airbrush pisztolyomba?

  Az Alder airbrush pisztolyok kivétel nélkül minden festéket kifújnak, amelynek viszkozitása ezt lehetővé teszi. Ha a tartályba töltött anyag egy hígabb, tej állaghoz hasonló, vagy annál hígabb, akkor a pisztoly azt képes lesz kifújni, porlasztani.

  Metálfestéket, tehát szemcsékkel gazdagított anyagokat is kifújhatunk, de ebben az esetben számolni kell az esetleges ülepedéssel. Az ülepedés oka az, hogy ezek a szemcsék rendszerint nehezebbek a festék egyéb anyagaitól. Metálfesték használatakor fontos továbbá hogy, igyekeznünk kell a fúvókát megfelelően kinyitni, különben ezek a szemcsék nem férnek el a tű mellett. A szemcsével dúsított metál festékek dekorációra nem ajánlottak, vékony vonalak nem festhetőek velük.

  Azon túl, hogy szinte minden anyag kifújható a pisztolyokból viszkozitás függvényében, ajánlott egyéb tulajdonságát is figyelembe venni a festékeknek. Minden felhasználási területen más tulajdonságokkal bíró festékek megfelelőek. Például testfestékeknél rendkívül fontos, hogy a festékből a bőrön keresztül ne szívódhassanak fel méreganyagok, míg autódekoráláskor elvárható, hogy a festék UV álló legyen.
 4. Miért köpköd vizet az airbrush pisztolyom?

  A kompresszor vizet termel?

  Sajnos nem így van. Pedig mekkora üzlet lenne eladni sok-sok kompresszort a sivatagban, mint víztermelő eszközt.

  Minden levegősűrítés következménye, hogy a levegő felmelegszik. Gondoljunk a dízel autókra, melyekben nincsen gyújtógyertya. Ezekben a motorokban a levegő a sűrítés hatására olyannyira felmelegszik, hogy képes berobbantani a befecskendezett gázolajat. A levegő sűrítésekor keletkező hő hatására melegszik fel a kompresszorunk, nagyon nagy tévedés, hogy ez a hő a súrlódásból keletkezik. Persze van emiatt is melegedés, de az elenyésző mennyiségű. A felmelegedett levegő felmelegíti a kompresszor alkatrészeit, és ennek a következtében pont annyi energiát veszít el, amennyit leadott az alkatrészeknek. Majd a levegőt a reduktoron (nyomásszabályozó) keresztül kiengedjük a csőbe, ahol az, az előre beállított nyomásra tágul. A sűrítés hőt hozott létre, de a táguláskor az ellentéte fog történni, tehát a levegő lehűl. Az így lehűlő levegő hidegebbre hűl, mint amikor beszívta a kompresszor, hisz azóta a kompresszor alkatrészeinek adott át energiát. De mi történik a levegővel, ha lehűtjük? A relatív páratartalma megnő, és ha ez oly mértékben történik, hogy eléri a 100%-ot, vagy ahhoz közeli értéket, a nedvesség kicsapódik. Így nagy tévedés, hogy a kompresszorból víz jön. NEM! A kompresszorból levegő jön, (a vizet a vízszűrő felfogja) csak ez a levegő párás levegő, és adott esetben kicsapódik.

  A kicsapódás mértéke függ a beszívott levegő relatív páratartalmától, a cső hosszától, majd a levegő sűrítésének és visszatágulásának mértékétől. Télen szinte egy levelet sem kaptam nedvesedéssel kapcsolatban, szintúgy tavasszal sem. Esős, nedves, nyirkos időjárás idején naponta több levél érkezik ezzel kapcsolatban. Amint az időjárás ismét szárazabbá válik, visszatér minden a rendes kerékvágásba, és nem fogunk ennyit szenvedni a nedvességtől. Persze akkor is lesz, de korántsem elviselhetetlen mértékben.

  Fontos, hogy a nedvesedés mértéke sosem függ attól, hogy milyen gyártmány egy kompresszor, attól sem, hogy milyen anyagokból készült. Ha Dubaiban vásárolnánk egy aranyból készültet, mely gyémántokkal van díszítve, pontosan ugyanennyi víz képződne a csövekben.

  Hallottam egy nagy butaságot is ezzel kapcsolatban, mégpedig azt, hogy csak az átlátszó csőben csapódik ki nedvesség, a nem átlátszóban nem. Értem én, hogy a nem átlátszó csőben optikailag nem tapasztaljuk a nedvességet, de higgye el mindenki, hogy amit nem lát, attól még létezik.

  Mit tehetünk:

  A vízcseppek tönkreteszik festményeinket, hiába természetes, fizikai jelenség, ettől függetlenül utáljuk, és megoldást kell találnunk védekezésképpen. Két megoldás létezik:

  1.: Ha átlátszó csövet használunk, láthatjuk a cseppek kialakulását, és mielőtt a pisztolyba kerülnének, lehúzzuk a pisztolyt a csőről, és a kompresszort tovább működtetve a levegő kihajtja a vizet a csőből, illetve néhány másodperc alatt ki is szárítja azt. Tartályos kompresszor esetében a nedvesedés kevesebb, és a lehúzom a pisztolyom technika a tartályból hirtelen kiáramló levegő miatt nagyon hatásos.

  2.: Lehet vásárolni nálunk egy kis szűrőt, amelyet a kis airbrush pisztolyokra lehet felszerelni. A tömlő csatlakoztatása előtt helyezzük fel a szűrőt, majd ehhez kapcsolhatjuk a tömlőt. Ez a rendszer gravitációs elven a teljes rendszerből szűri meg a levegőt. A szűrő ára 2000.-
 5. Színcsere az airbrushban és cserélhető tartályok.

  Cserélhető tartályos készülékek vannak a piacon. A mi kínálatunkban is szerepel ilyen készülék, és terveink szerint fog is szerepelni. Tehát létezik!

  Azonban nagyon nagy tévedés, hogy ezeket a tartályokat festés közbeni színcsere céljából lehet használni. Gondoljunk bele! A tartály minden bizonnyal alul lyukas, vagyis ha leszedjük, kifolyik belőle a festék. Alsó tartályosnál pedig a pisztoly testben lévő festék folyik ki. Továbbá rendszerint a pisztolyok járataiban lévő festék is akkora mennyiséget képez, amivel le lehet festeni akár öt centiméterszer öt centiméteres lapot. Ha ez a festék a pisztolyban marad és rátesszük a másik színt, először a régit fogja fújni a készülékünk, utána jó darabig a két szín közötti átmenetet, végül minél tovább fújunk, annál jobban fog a festésünk az újonnan felrakott színre hasonlítani.

  Végezetül: Ha több színnel akarunk egymás után festeni: vagy több pisztolyt vásárolunk, vagy serényen takarítjuk a készüléket két szín közt. Ezt igényeinkhez igazítva lehet precízen és slendrián módon is végezni. (Alder Color festékek színtakarítása 5-20 másodperc)
 6. Túlmelegedett az airbrush kompresszorom!?

  Gyakran keresnek meg bennünket azzal, hogy a kompresszorok túl melegednek. Érdemes itt kiemelni a melegedés előtt szereplő "túl" szót. Miért gondoljuk, hogy ez nem rendeltetésszerű?

  A levegő sűrítése minden esetben hő keletkezését vonja maga után, és így elmondható, hogy a melegedés az egy „egészséges” dolog, hisz azt jelzi, hogy a kompresszorunk sűríti a levegőt. A túlmelegedés fogalma azt feltételezi, hogy a kompresszor melegebb, mint szabadna. Ez utóbbiban azonban tévedünk. Olyan ez mintha félre állnánk az autónkkal, ha a kipufogó olyan meleg, hogy már égeti a tenyerünket. A kompresszorainknak épp úgy nem árt a melegedés, mint ahogyan a kipufogónak sem az autón.

  A kompresszorok használatában nincs időkorlát, akár egész nap üzemeltethetőek. Nem kell aggódni, ha a készülék valamely okból mégis túl melegedne, hiszen a beépített védelemnek köszönhetően ilyen esetben kikapcsol. De ezt a kikapcsolást még nem nagyon sikerült ügyfeleinknek előidézni.
 7. Most akkor pulzál a levegő a tartály nélküli kompresszornál?

  A dugattyús kompresszorok hengerfejében csakugyan pulzál a levegő, hisz a levegő kiáramlása onnan folyamatos, míg beáramlás csak a sűrítés ütemében van, amikor a dugattyú felfelé halad. Ha nem lenne nyomásszabályozó a kompresszorokon, ez a pulzálás minden esetben érezhető lenne a levegőn.

  Ha viszont a szabályozó segítségével a kiengedett nyomást annyira kicsire vesszük, hogy az alá nem esik a levegő nyomása a szívó ütem végén sem, a pulzálás teljesen megszűnik. Mondhatnánk úgy is, hogy ne tekerjük a szabályzót azon érték fölé, amit a kompresszorunk levegő szállítása, és a kiáramlás keresztmetszete adna nyomás értékként.

  Végezetül nyugodtan megvásárolhatjuk a tartály nélküli kompresszort is, mert ha helyesen állítjuk be, a levegő folyamatosan fog áramolni.
Tovább